Strefa Konsumenta
Witamy na jedynej polskiej stronie internetowej poświęconej w całości zagadnieniu związanemu z bezpieczeństwem spożywania lodu w kostkach. Do tej pory zostaliśmy uświadomieni jakie zagrożenia niesie ze sobą nieodpowiednie obchodzenie się z mięsem, owocami i warzywami, produktami mrożonymi, rybami i owocami morza, ale nikt nigdy nie podjął tego tematu w stosunku do lodu w kostkach – produktu tak prostego, oczywistego i często używanego! Zachęcamy Państwa do lektury, której zawartość pomoże bezpiecznie i świadomie wybrać ten potrzebny dodatek.
Coraz więcej uwagi przykładamy do zdrowego trybu życia i odpowiedniej diety, rozkładamy na czynniki pierwsze etykiety produktów, ale akurat lodu z ewentualnym zagrożeniem się nie wiąże, bo to przecież mrożona woda i wszystko, co w niej ewentualnie było zostało zamrożone i nie będzie już szkodliwe. Nic bardziej mylnego! Lód może być tak samo zdradliwy jak przytoczone wyżej produkty jeśli nie obchodzimy się z nim na każdym etapie odpowiednio. Bez względu na to jak przebiegał proces produkcji lodu potencjalnie może stać się on źródłem zakażenia organizmu, które odczujemy w nieprzyjemny sposób. Na produkt końcowy składa się bowiem m.in. jakość samego surowca, czyli wody, urządzenia do produkcji, transport, przechowywanie, a przede wszystkim przestrzeganie podstawowych zasad higieny w całym procesie.
Lód w kostkach, w jakim kolorze czy kształcie by nie był TO ŻYWNOŚĆ!
NIE KAŻDY LÓD JEST TAKI SAM
Fakty na temat lodu
ARTYKUŁY
- Dziwny posmak lodu
- Dla świadomości
- Czy dodawanie lodu do napoju może być szkodliwe dla zdrowia?
- Certyfikowany lód w kostkach robi różnicę
- Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
- Kontrola nad bezpieczeństwem żywności w Polsce
- Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
- Czy możesz zachorować od skażonego lodu?
- Listeria monocytogenes
- Brudna prawda o lodzie w kostkach
Brudna prawda o lodzie w kostkach
Zadajmy sobie pytanie – jak czysty jest lód pływający w naszej szklance?
Bez względu na miejsce, w którym lód jest produkowany, czy to pub, restauracja, fabryka lodu czy nasz własny dom, jeśli nie jest się ostrożnym, w naszym napoju znajdzie się mnóstwo niebezpiecznych bakterii. Można myśleć, że lodowate warunki zamrażarek sprawią, że mikroorganizmy nie przetrwają, ale prawda jest zupełnie inna
Bakterie w pożywieniu i zagrożenia z nimi związane
Pamiętajmy, że organizm człowieka składa się z wielu różnych układów powiązanych ze sobą. Niepoprawne działanie jednego może mieć wpływ na inne, dlatego niezmiernie istotne jest, by przez odpowiedni tryb życia starać się chronić przez zetknięciem z potencjalnie niebezpiecznymi mikroorganizmami, w tym z bakteriami.
Lód jak woda w toalecie
W ostatnich latach pojawiło się wiele informacji na temat lodu produkowanego przez kostkarki w barach i restauracjach oraz tych zrobionych w domach. Wyniki badanych próbek mrożą krew w żyłach. Okazuje się bowiem, że zbadane próbki mają więcej bakterii niż woda w toalecie, która została pobrana do porównań.
Stowarzyszenie Producentów
i Operatorów Certyfikowanego Lodu Spożywczego, Numer KRS: 0000784552,
REGON: 383424111, NIP: 7010927104
00-630 WARSZAWA, ul. POLNA 24 lok. 7