Stowarzyszenie Producentów i Operatorów Certyfikowanego Lodu Spożywczego
Stowarzyszenie Producentów i Operatorów Certyfikowanego Lodu Spożywczego
Poprzedni
Następny
Poprzedni
Następny

Strefa Konsumenta​

Witamy na jedynej polskiej stronie internetowej poświęconej w całości zagadnieniu związanemu z bezpieczeństwem spożywania lodu w kostkach. Do tej pory zostaliśmy uświadomieni jakie zagrożenia niesie ze sobą nieodpowiednie obchodzenie się z mięsem, owocami i warzywami, produktami mrożonymi, rybami i owocami morza, ale nikt nigdy nie podjął tego tematu w stosunku do lodu w kostkach – produktu tak prostego, oczywistego i często używanego! Zachęcamy Państwa do lektury, której zawartość pomoże bezpiecznie i świadomie wybrać ten potrzebny dodatek.
Coraz więcej uwagi przykładamy do zdrowego trybu życia i odpowiedniej diety, rozkładamy na czynniki pierwsze etykiety produktów, ale akurat lodu z ewentualnym zagrożeniem się nie wiąże, bo to przecież mrożona woda i wszystko, co w niej ewentualnie było zostało zamrożone i nie będzie już szkodliwe. Nic bardziej mylnego! Lód może być tak samo zdradliwy jak przytoczone wyżej produkty jeśli nie obchodzimy się z nim na każdym etapie odpowiednio. Bez względu na to jak przebiegał proces produkcji lodu potencjalnie może stać się on źródłem zakażenia organizmu, które odczujemy w nieprzyjemny sposób. Na produkt końcowy składa się bowiem m.in. jakość samego surowca, czyli wody, urządzenia do produkcji, transport, przechowywanie, a przede wszystkim przestrzeganie podstawowych zasad higieny w całym procesie.

Lód w kostkach, w jakim kolorze czy kształcie by nie był TO ŻYWNOŚĆ!

Lód
Zwykle postrzegany jest jako dodatek do napojów czy podkład pod surowe owoce morza, jednak nawet jeśli tak jest, to ma to głębszy wydźwięk, bo przecież TO PRODUKT SPOŻYWCZY, który podobnie jak inny pokarm kończy w naszym żołądku. Intencją naszej strony i zarazem genezą jej powstania jest chęć zwrócenia uwagi na ten istotny „szczegół”. Postaramy się przekazać Państwu kompendium wiedzy o lodzie w kostkach dostępnym w marketach, na stacjach benzynowych, sklepach osiedlowych czy punktach gastronomicznych. Przyjrzymy się również paczkowanym kostkom lodu vs tym zrobionym w domu. Dowiecie się Państwo jak istotny wpływ na nasze zdrowie może mieć nieodpowiedni wybór lodu i dlaczego warto wybierać produkt od certyfikowanego producenta, bo

NIE KAŻDY LÓD JEST TAKI SAM

Bakterie w pożywieniu i zagrożenia z nimi związane

Pamiętajmy, że organizm człowieka składa się z wielu różnych układów powiązanych ze sobą. Niepoprawne działanie jednego może mieć wpływ na inne, dlatego niezmiernie istotne jest, by przez odpowiedni tryb życia starać się chronić przez zetknięciem z potencjalnie niebezpiecznymi mikroorganizmami, w tym z bakteriami.

Czytaj więcej »

Lód jak woda w toalecie

W ostatnich latach pojawiło się wiele informacji na temat lodu produkowanego przez kostkarki w barach i restauracjach oraz tych zrobionych w domach. Wyniki badanych próbek mrożą krew w żyłach. Okazuje się bowiem, że zbadane próbki mają więcej bakterii niż woda w toalecie, która została pobrana do porównań.

Czytaj więcej »

Czy bakterie są w stanie przetrwać w lodzie?

Jako żywność lód musi być wolny od zanieczyszczeń mikrobiologicznych. Panuje przekonanie, że poprzez zamrażanie wszelkie drobnoustroje zostają zabite. Wprawdzie wiele rodzajów bakterii rzeczywiście zginie, ale część z nich zostanie „uśpiona” i po rozmrożeniu ponownie się odtworzy i zacznie rozmnażać.

Czytaj więcej »

Stowarzyszenie Producentów
i Operatorów Certyfikowanego Lodu Spożywczego, Numer KRS: 0000784552,
REGON: 383424111, NIP: 7010927104
00-630 WARSZAWA, ul. POLNA 24 lok. 7

logo lód spożywczy certyfikowany