Strefa Konsumenta
Witamy na jedynej polskiej stronie internetowej poświęconej w całości zagadnieniu związanemu z bezpieczeństwem spożywania lodu w kostkach. Do tej pory zostaliśmy uświadomieni jakie zagrożenia niesie ze sobą nieodpowiednie obchodzenie się z mięsem, owocami i warzywami, produktami mrożonymi, rybami i owocami morza, ale nikt nigdy nie podjął tego tematu w stosunku do lodu w kostkach – produktu tak prostego, oczywistego i często używanego! Zachęcamy Państwa do lektury, której zawartość pomoże bezpiecznie i świadomie wybrać ten potrzebny dodatek.
Coraz więcej uwagi przykładamy do zdrowego trybu życia i odpowiedniej diety, rozkładamy na czynniki pierwsze etykiety produktów, ale akurat lodu z ewentualnym zagrożeniem się nie wiąże, bo to przecież mrożona woda i wszystko, co w niej ewentualnie było zostało zamrożone i nie będzie już szkodliwe. Nic bardziej mylnego! Lód może być tak samo zdradliwy jak przytoczone wyżej produkty jeśli nie obchodzimy się z nim na każdym etapie odpowiednio. Bez względu na to jak przebiegał proces produkcji lodu potencjalnie może stać się on źródłem zakażenia organizmu, które odczujemy w nieprzyjemny sposób. Na produkt końcowy składa się bowiem m.in. jakość samego surowca, czyli wody, urządzenia do produkcji, transport, przechowywanie, a przede wszystkim przestrzeganie podstawowych zasad higieny w całym procesie.
Lód w kostkach, w jakim kolorze czy kształcie by nie był TO ŻYWNOŚĆ!
NIE KAŻDY LÓD JEST TAKI SAM
Fakty na temat lodu
ARTYKUŁY
- Dziwny posmak lodu
- Dla świadomości
- Czy dodawanie lodu do napoju może być szkodliwe dla zdrowia?
- Certyfikowany lód w kostkach robi różnicę
- Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
- Kontrola nad bezpieczeństwem żywności w Polsce
- Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
- Czy możesz zachorować od skażonego lodu?
- Listeria monocytogenes
- Brudna prawda o lodzie w kostkach
Certyfikowany lód w kostkach robi różnicę
Jakie są najważniejsze różnice pomiędzy lodem wyprodukowanym przemysłowo, a w warunkach domowych – wyjaśnia Piotr Lewiński, technolog żywności.
Lód w kostkach w sprzedaży detalicznej
Choć mamy już trzecią dekadę XXI wieku, jeszcze kilka lat temu nikt z nas nie myślał o tym, że w upalne dni nieodzownym produktem podczas delektowania się napojami chłodzącymi będzie lód w kostkach, który będziemy mogli nabyć w każdym sklepie spożywczym bądź na stacjach benzynowych.
Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
Od 28 października 2006 roku obowiązuje w Polsce Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Prawo żywnościowe jest zespołem norm – aktów prawnych ustalających zasady wytwarzania i obrotu surowcami, żywnością oraz przedmiotami użytku, wchodzącymi w kontakt z nimi,
Kontrola nad bezpieczeństwem żywności w Polsce
O tym, że kontrola nad bezpieczeństwem żywności pozostawia w Polsce wiele do życzenia – powszechnie wiadomo, w szczególności z raportów NIK, która regularnie bierze pod lupę kolejne elementy systemu.
Izba wylicza, że zagrożeń w łańcuchu żywnościowym należy upatrywać głównie w:
– zanieczyszczeniach żywności (złej jakości żywności),
Stowarzyszenie Producentów
i Operatorów Certyfikowanego Lodu Spożywczego, Numer KRS: 0000784552,
REGON: 383424111, NIP: 7010927104
00-630 WARSZAWA, ul. POLNA 24 lok. 7