Strefa dla biznesu
Zmień swój lód na godny zaufania!
Kryteria
Stawiając za cel bezpieczeństwo i wysoką jakość produktu wspólnie z polską jednostką certyfikującą TUV Rheinland opracowaliśmy kryteria zawierające punkty krytyczne, mające zasadniczy wpływ na produkt końcowy. Do otrzymania członkostwa i możliwości używania na opakowaniach, środkach transportu i dokumentacji firmowej znaku Certyfikowanego Lodu Spożywczego niezbędne jest spełnienie wszystkich wymagań stawianych przez Stowarzyszenie oraz jednostkę certyfikującą, pozytywne przejście audytu oraz pisemne zobligowanie się do przestrzegania Statutu i założeń Stowarzyszenia.
Poniżej znajdziecie Państwo kluczowe kryteria:
Surowce: | Woda: | Opakowania: | Oznaczenie Produktu: |
---|---|---|
– osmotyczna | – dopuszczone do kontaktu z żywnością, potwierdzone aktualnymi wynikami badań na migrację i migrację specyficzną oraz deklaracją zgodności producentów | – trwałe, zapewniające identyfikowalność produktu od powstania do sprzedaży detalicznej
|
– sterylizowana UV bezpośrednio przed zmrażaniem w produkt finalny | – Zapewniające właściwą wytrzymałość w ujemnych temperaturach zapobiegającą samoistnemu, niekontrolowanemu rozszczelnieniu
| – wdrożony system pełnej identyfikowalności wszystkich elementów wyrobu gotowego, śledzenie i możliwość wycofania wadliwych produktów
|
– produkcja wyposażona w system eliminujący możliwość powstania zastojów wody sprzyjający rozwojowi mikroorganizmów
|
Bezpieczeństwo i higiena: | Powietrze: | Pomieszczenia: | Czystość maszyn i urządzeń: |
---|---|---|
– sterylizowane za pomocą UV w newralgicznych strefach otwartego produktu – o temperaturze kontrolowanej <5°C w obszarze transportu i pakowania produktu w opakowania zbiorcze – kontrolowany poziom <60% wilgotności w obszarach składowania opakowań | – wydzielenie czystej strefy produkcyjnej z zabezpieczeniem przedostania się zagrożeń z zewnątrz śluzą dezynfekcyjną | – przemysłowe wytwornice lodu: • systematyczne odkażanie min. 1 raz na miesiąc + po każdym przestoju powyżej 96 h – kostkarki: • systematyczne odkażanie min. 1 raz na tydzień + po każdym przestoju powyżej 48 h – ciągi linii transportująco – pakujących mających bezpośredni kontakt z otwartym produktem: • bieżące odkażanie raz na dwa tygodnie i po każdym przestoju powyżej 96 godzin. • Gruntowne dezynfekowanie obszaru produkcji : cztery razy w roku (raz na kwartał) – kontrola czystości: • losowe wymazy powierzchni maszyn i urządzeń mających bezpośredni kontakt z otwartym produktem: 1 raz na dwa tygodnie. • wymazy ze wszystkich urządzeń mających bezpośredni kontakt z otwartym produktem: cztery razy w roku (raz na kwartał) badania wymazów na obecność bakterii z linii produkcyjnej. |
Stały nadzór nad bezpieczeństwem produktu dla konsumentów poprzez umieszczenie w linii produkcyjnej detektora metali oraz wdrożonej polityce rejestracji szkła oraz plastiku w obszarze produkcji.
Bieżąca kontrola masy każdego opakowania jednostkowego z produktem.
Badanie laboratoryjne produktu: nie rzadziej niż 1 raz na miesiąc, oraz po każdym przestoju technologicznym.
Badanie wody surowej i produkcyjnej: Nie rzadziej niż 1 raz na kwartał
Procedura certyfikacji
Po podjęciu decyzji o przystąpieniu do Stowarzyszenia kandydat na Członka rozpoczyna przygotowania do certyfikacji. Przygotowania przebiegają pod okiem wykwalifikowanego doradcy w tym zakresie. Po ukończeniu procesu przygotowania należy skontaktować się z jednostką certyfikującą i umówić na termin audytu, podczas którego sprawdzona zostanie zgodność z wytycznymi.
Po przeprowadzonym audycie jednostka certyfikująca wydaje raport. Od jego treści zależy dalsze postępowanie. Jeśli podczas audytu wykryto nieprawidłowości, przedsiębiorstwo powinno w terminie wskazanym przez jednostkę certyfikującą usunąć je, a następnie powtórzyć audyt. Po pozytywnym jego przejściu staje się pełnoprawnym członkiem Stowarzyszenia i może korzystać ze znaku Certyfikowanego Lodu Spożywczego.
Przedsiębiorstwa zainteresowane członkostwem w Stowarzyszeniu prosimy o wiadomość wysłaną przez zakładkę Kontakt lub skontaktowanie się e-mailem na adres info [at] iceisfood.pl. Z przyjemnością odpowiemy na wszelkie pytania i w sposób klarowny wyjaśnimy zasady członkostwa, etapy procesu certyfikacji oraz prawa i obowiązki członków.
Stowarzyszenie Producentów
i Operatorów Certyfikowanego Lodu Spożywczego, Numer KRS: 0000784552,
REGON: 383424111, NIP: 7010927104
00-630 WARSZAWA, ul. POLNA 24 lok. 7