Stowarzyszenie Producentów i Operatorów Certyfikowanego Lodu Spożywczego
Stowarzyszenie Producentów i Operatorów Certyfikowanego Lodu Spożywczego
Poprzedni
Następny
Poprzedni
Następny

Strefa Konsumenta​

Witamy na jedynej polskiej stronie internetowej poświęconej w całości zagadnieniu związanemu z bezpieczeństwem spożywania lodu w kostkach. Do tej pory zostaliśmy uświadomieni jakie zagrożenia niesie ze sobą nieodpowiednie obchodzenie się z mięsem, owocami i warzywami, produktami mrożonymi, rybami i owocami morza, ale nikt nigdy nie podjął tego tematu w stosunku do lodu w kostkach – produktu tak prostego, oczywistego i często używanego! Zachęcamy Państwa do lektury, której zawartość pomoże bezpiecznie i świadomie wybrać ten potrzebny dodatek.
Coraz więcej uwagi przykładamy do zdrowego trybu życia i odpowiedniej diety, rozkładamy na czynniki pierwsze etykiety produktów, ale akurat lodu z ewentualnym zagrożeniem się nie wiąże, bo to przecież mrożona woda i wszystko, co w niej ewentualnie było zostało zamrożone i nie będzie już szkodliwe. Nic bardziej mylnego! Lód może być tak samo zdradliwy jak przytoczone wyżej produkty jeśli nie obchodzimy się z nim na każdym etapie odpowiednio. Bez względu na to jak przebiegał proces produkcji lodu potencjalnie może stać się on źródłem zakażenia organizmu, które odczujemy w nieprzyjemny sposób. Na produkt końcowy składa się bowiem m.in. jakość samego surowca, czyli wody, urządzenia do produkcji, transport, przechowywanie, a przede wszystkim przestrzeganie podstawowych zasad higieny w całym procesie.

Lód w kostkach, w jakim kolorze czy kształcie by nie był TO ŻYWNOŚĆ!

Lód
Zwykle postrzegany jest jako dodatek do napojów czy podkład pod surowe owoce morza, jednak nawet jeśli tak jest, to ma to głębszy wydźwięk, bo przecież TO PRODUKT SPOŻYWCZY, który podobnie jak inny pokarm kończy w naszym żołądku. Intencją naszej strony i zarazem genezą jej powstania jest chęć zwrócenia uwagi na ten istotny „szczegół”. Postaramy się przekazać Państwu kompendium wiedzy o lodzie w kostkach dostępnym w marketach, na stacjach benzynowych, sklepach osiedlowych czy punktach gastronomicznych. Przyjrzymy się również paczkowanym kostkom lodu vs tym zrobionym w domu. Dowiecie się Państwo jak istotny wpływ na nasze zdrowie może mieć nieodpowiedni wybór lodu i dlaczego warto wybierać produkt od certyfikowanego producenta, bo

NIE KAŻDY LÓD JEST TAKI SAM

Czy możesz zachorować od skażonego lodu?

Czy możesz zachorować od skażonego lodu?

Istnieje niewiele opracowań informujących o odpowiednich standardach produkcji lodu w kostkach. Jednymi z nich są opublikowane przez producenta maszyn do lodu Ice-O-Matic. Wykazały, że prawie 40% operatorów przyznaje, że nie zdawali sobie sprawy z tego, jak często wytwornica lodu, a zwłaszcza filtry wody, wymagają czyszczenia.

Czytaj więcej »

Listeria monocytogenes

Listeria monocytogenes to rodzaj bakterii o szerokim spektrum działania, namnażającej się w temperaturze od –0.4° do 50° C, odpornej na krótkotrwałą pasteryzację i mrożenie, jak również podprogowe dawki konserwantów i środków myjących, rozwijającej się w warunkach tlenowych, jak i beztlenowych…

Czytaj więcej »

Brudna prawda o lodzie w kostkach

Zadajmy sobie pytanie – jak czysty jest lód pływający w naszej szklance?
Bez względu na miejsce, w którym lód jest produkowany, czy to pub, restauracja, fabryka lodu czy nasz własny dom, jeśli nie jest się ostrożnym, w naszym napoju znajdzie się mnóstwo niebezpiecznych bakterii. Można myśleć, że lodowate warunki zamrażarek sprawią, że mikroorganizmy nie przetrwają, ale prawda jest zupełnie inna

Czytaj więcej »

Stowarzyszenie Producentów
i Operatorów Certyfikowanego Lodu Spożywczego, Numer KRS: 0000784552,
REGON: 383424111, NIP: 7010927104
00-630 WARSZAWA, ul. POLNA 24 lok. 7

logo lód spożywczy certyfikowany