Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
![](https://iceisfood.pl/wp-content/uploads/2022/10/249996594_3034148700167665_1944698961380183046_n-1024x1022.jpg)
![](https://iceisfood.pl/wp-content/uploads/2019/03/jakwodawtoalecie-768x513.jpg)
Lód jak woda w toalecie
W ostatnich latach pojawiło się wiele informacji na temat lodu produkowanego przez kostkarki w barach i restauracjach oraz tych zrobionych w domach. Wyniki badanych próbek mrożą krew w żyłach. Okazuje się bowiem, że zbadane próbki mają więcej bakterii niż woda w toalecie, która została pobrana do porównań.
![](https://iceisfood.pl/wp-content/uploads/2023/05/c1ccb47ab850473ab3c6087cdc300e9d_1665200491tplv-lmqiv4nde9-landscape1280720-768x432.png)
![](https://iceisfood.pl/wp-content/uploads/2019/03/bakterie960-768x584.jpg)
Czy bakterie są w stanie przetrwać w lodzie?
Jako żywność lód musi być wolny od zanieczyszczeń mikrobiologicznych. Panuje przekonanie, że poprzez zamrażanie wszelkie drobnoustroje zostają zabite. Wprawdzie wiele rodzajów bakterii rzeczywiście zginie, ale część z nich zostanie „uśpiona” i po rozmrożeniu ponownie się odtworzy i zacznie rozmnażać.
Stowarzyszenie Producentów
i Operatorów Certyfikowanego Lodu Spożywczego, Numer KRS: 0000784552,
REGON: 383424111, NIP: 7010927104
00-630 WARSZAWA, ul. POLNA 24 lok. 7
![znak-certyfiku-white logo lód spożywczy certyfikowany](https://iceisfood.pl/wp-content/uploads/elementor/thumbs/znak-certyfiku-white-o5l4urb18rwnv5vpi7924jpoohst18io8emar3hflg.png)