Certyfikowany lód w kostkach robi różnicę

Certyfikowany lód w kostkach robi różnicę

Jakie są najważniejsze różnice pomiędzy lodem wyprodukowanym przemysłowo, a w warunkach domowych – wyjaśnia Piotr Lewiński, technolog żywności.

Lód w kostkach w sprzedaży detalicznej

Choć mamy już trzecią dekadę XXI wieku, jeszcze kilka lat temu nikt z nas nie myślał o tym, że w upalne dni nieodzownym produktem podczas delektowania się napojami chłodzącymi będzie lód w kostkach, który będziemy mogli nabyć w każdym sklepie spożywczym bądź na stacjach benzynowych.

Można zaryzykować stwierdzenie, że jeszcze nie wszyscy zdają sobie sprawę, że paczkowany lód w kostkach jest dostępny w sprzedaży detalicznej. Jeszcze większą grupę stanowią Ci, którzy nie mają świadomości jak wielka jest różnica między lodem wyprodukowanym w woreczkach, foremkach lub kostkarkach domowych lodówek, a lodem wyprodukowanym przez profesjonalne przedsiębiorstwo – mówi Piotr Lewiński

Najważniejsze różnice

Różnice są na tyle duże, że warto przyjrzeć im się bliżej. Pierwszą z nich jest natychmiastowa dostępność gotowego produktu. Pomijamy więc cały etap przygotowania lodu w domu. Nabywamy gotowe do użycia kostki lodu lód w sklepie w temperaturze -18˚C, czyli takiej, jaka wynika z przepisów nałożonych na podmioty handlujące produktami mrożonymi. Drugą z nich jest niewątpliwie wygląd lodu który, jeśli został wyprodukowany przez rzetelnego producenta, będzie krystalicznie przejrzysty.

Trzecią cechą jest czas chłodzenia napojów.
Tu należy szerzej pochylić się nad zagadnieniem. W porównaniu do lodu domowej lub nieprofesjonalnej produkcji różnica jest duża lub bardzo duża. Używając kilku kostek lodu wyprodukowanego przez specjalistyczne przedsiębiorstwo możemy liczyć na długotrwałe chłodzenie. W przypadku użycia lodu domowego sumptu, nim usiądziemy na kanapie lód z pewnością się już rozpuści tracąc nieodwracalnie zdolność dalszego chłodzenia napoju dodatkowo rozcieńczając go – mówi technolog żywności.

Smak lodu w kostkach

Czwartą istotną cechą jest smak lodu, który powinien pozostać obojętny. W przypadku użycia lodu wyprodukowanego samodzielnie, użyta do tego celu woda może dawać różnego rodzaju posmaki np. słonawy, gorzki, kwaśnawy itd. wynikające z przewagi zawartych w niej minerałów lub innych obecnych w niej składników. Piotr Lewiński zwraca uwagę, że z kolei lód wyprodukowany przez doświadczonego producenta dzięki właściwemu przygotowaniu wody w procesie wieloetapowej filtracji pozostaje całkowicie neutralny. Gwarantuje to jego obojętność w stosunku do smaków nawet wysokogatunkowych napojów, które będzie chłodził.

I tak dochodzimy do piątej, chyba najważniejszej cechy. Biorąc pod uwagę bezpieczeństwo zdrowotne konsumentów bardzo istotnym jest świadomość, że lód jest żywnością, nie nieokreślonym dodatkiem do napojów. Wbrew stereotypom o jakiejś „tajemnej czystości lodu, który przecież nie może zawierać drobnoustrojów” prawda jest odmienna. Lód, jak każdy produkt spożywczy może zawierać bakterie. Wszystko co jest w nim zamrożone zostaje przyjęte przez konsumenta wraz z wypitym napojem – podkreśla Piotr Lewiński.

Nie może być kompromisów w sprawie bezpieczeństwa

Wyłącznie zachowanie właściwej higieny wytwarzania gwarantuje pełne bezpieczeństwo zdrowotne produktów. Wszystkie formy do lodu, domowe kostkarki i tak zwane kostkarki gastronomiczne czy hotelowe wymagają systematycznych czynności związanych z zachowaniem higieny, w tym okresowego odkażania. Brzmi to dość poważnie, ale mając na uwadze nasze zdrowie nie powinniśmy tego bagatelizować.

Mając na uwadze przedstawione różnice warto sięgać po paczkowany lód w kostkach produkowany przez profesjonalne przedsiębiorstwa. Bardzo pożądaną inicjatywą „Non profit” jest działalność Stowarzyszenia Producentów i Operatorów Certyfikowanego Lodu Spożywczego (WWW iceisfood.pl), które swą działalnością propaguje zachowanie wysokich standardów produkcji paczkowanego lodu w kostkach. Jak już wielokrotnie „życie” pokazało nawet na pozór drobne różnice mają znaczenie, a jeśli chodzi o nasze zdrowie to owo znaczenie jest jeszcze większe – mówi Piotr Lewiński.

https://www.portalspozywczy.pl/handel/wiadomosci/certyfikowany-lod-w-kostkach-robi-roznice,211896.html

kontrola nad bezpieczeństwem żywności

Kontrola nad bezpieczeństwem żywności w Polsce

O tym, że kontrola nad bezpieczeństwem żywności pozostawia w Polsce wiele do życzenia – powszechnie wiadomo, w szczególności z raportów NIK, która regularnie bierze pod lupę kolejne elementy systemu.
Izba wylicza, że zagrożeń w łańcuchu żywnościowym należy upatrywać głównie w:
– zanieczyszczeniach żywności (złej jakości żywności),

Czytaj więcej »

Lód jak woda w toalecie

W ostatnich latach pojawiło się wiele informacji na temat lodu produkowanego przez kostkarki w barach i restauracjach oraz tych zrobionych w domach. Wyniki badanych próbek mrożą krew w żyłach. Okazuje się bowiem, że zbadane próbki mają więcej bakterii niż woda w toalecie, która została pobrana do porównań.

Czytaj więcej »

Listeria monocytogenes

Listeria monocytogenes to rodzaj bakterii o szerokim spektrum działania, namnażającej się w temperaturze od –0.4° do 50° C, odpornej na krótkotrwałą pasteryzację i mrożenie, jak również podprogowe dawki konserwantów i środków myjących, rozwijającej się w warunkach tlenowych, jak i beztlenowych…

Czytaj więcej »

Stowarzyszenie Producentów
i Operatorów Certyfikowanego Lodu Spożywczego, Numer KRS: 0000784552,
REGON: 383424111, NIP: 7010927104
00-630 WARSZAWA, ul. POLNA 24 lok. 7

logo lód spożywczy certyfikowany