
Certyfikowany lód w kostkach robi różnicę
Jakie są najważniejsze różnice pomiędzy lodem wyprodukowanym przemysłowo, a w warunkach domowych – wyjaśnia Piotr Lewiński, technolog żywności.
Lód w kostkach w sprzedaży detalicznej
Choć mamy już trzecią dekadę XXI wieku, jeszcze kilka lat temu nikt z nas nie myślał o tym, że w upalne dni nieodzownym produktem podczas delektowania się napojami chłodzącymi będzie lód w kostkach, który będziemy mogli nabyć w każdym sklepie spożywczym bądź na stacjach benzynowych.
Można zaryzykować stwierdzenie, że jeszcze nie wszyscy zdają sobie sprawę, że paczkowany lód w kostkach jest dostępny w sprzedaży detalicznej. Jeszcze większą grupę stanowią Ci, którzy nie mają świadomości jak wielka jest różnica między lodem wyprodukowanym w woreczkach, foremkach lub kostkarkach domowych lodówek, a lodem wyprodukowanym przez profesjonalne przedsiębiorstwo
– mówi Piotr Lewiński
Najważniejsze różnice
Różnice są na tyle duże, że warto przyjrzeć im się bliżej. Pierwszą z nich jest natychmiastowa dostępność gotowego produktu. Pomijamy więc cały etap przygotowania lodu w domu. Nabywamy gotowe do użycia kostki lodu lód w sklepie w temperaturze -18˚C, czyli takiej, jaka wynika z przepisów nałożonych na podmioty handlujące produktami mrożonymi. Drugą z nich jest niewątpliwie wygląd lodu który, jeśli został wyprodukowany przez rzetelnego producenta, będzie krystalicznie przejrzysty.
Trzecią cechą jest czas chłodzenia napojów.
Tu należy szerzej pochylić się nad zagadnieniem. W porównaniu do lodu domowej lub nieprofesjonalnej produkcji różnica jest duża lub bardzo duża. Używając kilku kostek lodu wyprodukowanego przez specjalistyczne przedsiębiorstwo możemy liczyć na długotrwałe chłodzenie. W przypadku użycia lodu domowego sumptu, nim usiądziemy na kanapie lód z pewnością się już rozpuści tracąc nieodwracalnie zdolność dalszego chłodzenia napoju dodatkowo rozcieńczając go
– mówi technolog żywności.
Smak lodu w kostkach
Czwartą istotną cechą jest smak lodu, który powinien pozostać obojętny. W przypadku użycia lodu wyprodukowanego samodzielnie, użyta do tego celu woda może dawać różnego rodzaju posmaki np. słonawy, gorzki, kwaśnawy itd. wynikające z przewagi zawartych w niej minerałów lub innych obecnych w niej składników. Piotr Lewiński zwraca uwagę, że z kolei lód wyprodukowany przez doświadczonego producenta dzięki właściwemu przygotowaniu wody w procesie wieloetapowej filtracji pozostaje całkowicie neutralny. Gwarantuje to jego obojętność w stosunku do smaków nawet wysokogatunkowych napojów, które będzie chłodził.
I tak dochodzimy do piątej, chyba najważniejszej cechy. Biorąc pod uwagę bezpieczeństwo zdrowotne konsumentów bardzo istotnym jest świadomość, że lód jest żywnością, nie nieokreślonym dodatkiem do napojów. Wbrew stereotypom o jakiejś „tajemnej czystości lodu, który przecież nie może zawierać drobnoustrojów” prawda jest odmienna. Lód, jak każdy produkt spożywczy może zawierać bakterie. Wszystko co jest w nim zamrożone zostaje przyjęte przez konsumenta wraz z wypitym napojem
– podkreśla Piotr Lewiński.
Nie może być kompromisów w sprawie bezpieczeństwa
Wyłącznie zachowanie właściwej higieny wytwarzania gwarantuje pełne bezpieczeństwo zdrowotne produktów. Wszystkie formy do lodu, domowe kostkarki i tak zwane kostkarki gastronomiczne czy hotelowe wymagają systematycznych czynności związanych z zachowaniem higieny, w tym okresowego odkażania. Brzmi to dość poważnie, ale mając na uwadze nasze zdrowie nie powinniśmy tego bagatelizować.
Mając na uwadze przedstawione różnice warto sięgać po paczkowany lód w kostkach produkowany przez profesjonalne przedsiębiorstwa. Bardzo pożądaną inicjatywą „Non profit” jest działalność Stowarzyszenia Producentów i Operatorów Certyfikowanego Lodu Spożywczego (WWW iceisfood.pl), które swą działalnością propaguje zachowanie wysokich standardów produkcji paczkowanego lodu w kostkach. Jak już wielokrotnie „życie” pokazało nawet na pozór drobne różnice mają znaczenie, a jeśli chodzi o nasze zdrowie to owo znaczenie jest jeszcze większe
– mówi Piotr Lewiński.

Kontrola nad bezpieczeństwem żywności w Polsce
O tym, że kontrola nad bezpieczeństwem żywności pozostawia w Polsce wiele do życzenia – powszechnie wiadomo, w szczególności z raportów NIK, która regularnie bierze pod lupę kolejne elementy systemu.
Izba wylicza, że zagrożeń w łańcuchu żywnościowym należy upatrywać głównie w:
– zanieczyszczeniach żywności (złej jakości żywności),

Brudna prawda o lodzie w kostkach
Zadajmy sobie pytanie – jak czysty jest lód pływający w naszej szklance?
Bez względu na miejsce, w którym lód jest produkowany, czy to pub, restauracja, fabryka lodu czy nasz własny dom, jeśli nie jest się ostrożnym, w naszym napoju znajdzie się mnóstwo niebezpiecznych bakterii. Można myśleć, że lodowate warunki zamrażarek sprawią, że mikroorganizmy nie przetrwają, ale prawda jest zupełnie inna

Czy możesz zachorować od skażonego lodu?
Istnieje niewiele opracowań informujących o odpowiednich standardach produkcji lodu w kostkach. Jednymi z nich są opublikowane przez producenta maszyn do lodu Ice-O-Matic. Wykazały, że prawie 40% operatorów przyznaje, że nie zdawali sobie sprawy z tego, jak często wytwornica lodu, a zwłaszcza filtry wody, wymagają czyszczenia.
Stowarzyszenie Producentów
i Operatorów Certyfikowanego Lodu Spożywczego, Numer KRS: 0000784552,
REGON: 383424111, NIP: 7010927104
00-630 WARSZAWA, ul. POLNA 24 lok. 7
