Kontrola nad bezpieczeństwem żywności w Polsce
![lód spożywczy kostki lodu](https://iceisfood.pl/wp-content/uploads/2022/10/302544853_510750237717434_4163461819659269114_n-1024x1024.jpg)
![](https://iceisfood.pl/wp-content/uploads/2019/03/1200-768x481.jpg)
Brudna prawda o lodzie w kostkach
Zadajmy sobie pytanie – jak czysty jest lód pływający w naszej szklance?
Bez względu na miejsce, w którym lód jest produkowany, czy to pub, restauracja, fabryka lodu czy nasz własny dom, jeśli nie jest się ostrożnym, w naszym napoju znajdzie się mnóstwo niebezpiecznych bakterii. Można myśleć, że lodowate warunki zamrażarek sprawią, że mikroorganizmy nie przetrwają, ale prawda jest zupełnie inna
![](https://iceisfood.pl/wp-content/uploads/2019/03/ecoliartykul2.jpg)
Bakterie w pożywieniu i zagrożenia z nimi związane
Pamiętajmy, że organizm człowieka składa się z wielu różnych układów powiązanych ze sobą. Niepoprawne działanie jednego może mieć wpływ na inne, dlatego niezmiernie istotne jest, by przez odpowiedni tryb życia starać się chronić przez zetknięciem z potencjalnie niebezpiecznymi mikroorganizmami, w tym z bakteriami.
![](https://iceisfood.pl/wp-content/uploads/2019/03/jakwodawtoalecie-768x513.jpg)
Lód jak woda w toalecie
W ostatnich latach pojawiło się wiele informacji na temat lodu produkowanego przez kostkarki w barach i restauracjach oraz tych zrobionych w domach. Wyniki badanych próbek mrożą krew w żyłach. Okazuje się bowiem, że zbadane próbki mają więcej bakterii niż woda w toalecie, która została pobrana do porównań.
Stowarzyszenie Producentów
i Operatorów Certyfikowanego Lodu Spożywczego, Numer KRS: 0000784552,
REGON: 383424111, NIP: 7010927104
00-630 WARSZAWA, ul. POLNA 24 lok. 7
![znak-certyfiku-white logo lód spożywczy certyfikowany](https://iceisfood.pl/wp-content/uploads/elementor/thumbs/znak-certyfiku-white-o5l4urb18rwnv5vpi7924jpoohst18io8emar3hflg.png)