Kontrola nad bezpieczeństwem żywności w Polsce

lód spożywczy kostki lodu
O tym, że kontrola nad bezpieczeństwem żywności pozostawia w Polsce wiele do życzenia – powszechnie wiadomo, w szczególności z raportów NIK, która regularnie bierze pod lupę kolejne elementy systemu.
Izba wylicza, że zagrożeń w łańcuchu żywnościowym należy upatrywać głównie w:
– zanieczyszczeniach żywności (złej jakości żywności),
– fałszowaniu żywności,
– niewłaściwych warunkach przechowywania i sprzedaży żywności,
– niewłaściwych warunkach utrzymania zwierząt (niewłaściwe żywienie zwierząt – mączka kostna, przenoszenie na człowieka chorób odzwierzęcych),
– nielegalnej działalności w zakresie produkcji żywności.
Lód wydaje się prosty w produkcji, bo to tylko mrożona woda i to wszystko. Na pozór prosta produkcja stwarza możliwość wielu nadużyć i zaniedbań.

Listeria monocytogenes

Listeria monocytogenes to rodzaj bakterii o szerokim spektrum działania, namnażającej się w temperaturze od –0.4° do 50° C, odpornej na krótkotrwałą pasteryzację i mrożenie, jak również podprogowe dawki konserwantów i środków myjących, rozwijającej się w warunkach tlenowych, jak i beztlenowych…

Czytaj więcej »
Dziwny posmak lodu.

Dziwny posmak lodu

Niejednokrotnie właściciele kostkarek lub lodówek z kostkarkami lub osoby przygotowujące lód w kostkach z foremek, próbując delektować się przygotowanym na lodzie napojem zauważyli, że jego posmak jest nieco „dziwny”.

Czytaj więcej »

Bakterie w pożywieniu i zagrożenia z nimi związane

Pamiętajmy, że organizm człowieka składa się z wielu różnych układów powiązanych ze sobą. Niepoprawne działanie jednego może mieć wpływ na inne, dlatego niezmiernie istotne jest, by przez odpowiedni tryb życia starać się chronić przez zetknięciem z potencjalnie niebezpiecznymi mikroorganizmami, w tym z bakteriami.

Czytaj więcej »

Stowarzyszenie Producentów
i Operatorów Certyfikowanego Lodu Spożywczego, Numer KRS: 0000784552,
REGON: 383424111, NIP: 7010927104
00-630 WARSZAWA, ul. POLNA 24 lok. 7

logo lód spożywczy certyfikowany