Kontrola nad bezpieczeństwem żywności w Polsce
Brudna prawda o lodzie w kostkach
Zadajmy sobie pytanie – jak czysty jest lód pływający w naszej szklance?
Bez względu na miejsce, w którym lód jest produkowany, czy to pub, restauracja, fabryka lodu czy nasz własny dom, jeśli nie jest się ostrożnym, w naszym napoju znajdzie się mnóstwo niebezpiecznych bakterii. Można myśleć, że lodowate warunki zamrażarek sprawią, że mikroorganizmy nie przetrwają, ale prawda jest zupełnie inna
Czy możesz zachorować od skażonego lodu?
Istnieje niewiele opracowań informujących o odpowiednich standardach produkcji lodu w kostkach. Jednymi z nich są opublikowane przez producenta maszyn do lodu Ice-O-Matic. Wykazały, że prawie 40% operatorów przyznaje, że nie zdawali sobie sprawy z tego, jak często wytwornica lodu, a zwłaszcza filtry wody, wymagają czyszczenia.
Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
Od 28 października 2006 roku obowiązuje w Polsce Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Prawo żywnościowe jest zespołem norm – aktów prawnych ustalających zasady wytwarzania i obrotu surowcami, żywnością oraz przedmiotami użytku, wchodzącymi w kontakt z nimi,
Stowarzyszenie Producentów
i Operatorów Certyfikowanego Lodu Spożywczego, Numer KRS: 0000784552,
REGON: 383424111, NIP: 7010927104
00-630 WARSZAWA, ul. POLNA 24 lok. 7