Menu
Kontrola nad bezpieczeństwem żywności w Polsce
![lód spożywczy kostki lodu](https://iceisfood.pl/wp-content/uploads/2022/10/302544853_510750237717434_4163461819659269114_n-1024x1024.jpg)
O tym, że kontrola nad bezpieczeństwem żywności pozostawia w Polsce wiele do życzenia – powszechnie wiadomo, w szczególności z raportów NIK, która regularnie bierze pod lupę kolejne elementy systemu.
Izba wylicza, że zagrożeń w łańcuchu żywnościowym należy upatrywać głównie w:
– zanieczyszczeniach żywności (złej jakości żywności),
– fałszowaniu żywności,
– niewłaściwych warunkach przechowywania i sprzedaży żywności,
– niewłaściwych warunkach utrzymania zwierząt (niewłaściwe żywienie zwierząt – mączka kostna, przenoszenie na człowieka chorób odzwierzęcych),
– nielegalnej działalności w zakresie produkcji żywności.
Lód wydaje się prosty w produkcji, bo to tylko mrożona woda i to wszystko. Na pozór prosta produkcja stwarza możliwość wielu nadużyć i zaniedbań.
![Czy możesz zachorować od skażonego lodu?](https://iceisfood.pl/wp-content/uploads/2020/10/Depositphotos_71746067_xl-2015-768x576.jpg)
Czy możesz zachorować od skażonego lodu?
Istnieje niewiele opracowań informujących o odpowiednich standardach produkcji lodu w kostkach. Jednymi z nich są opublikowane przez producenta maszyn do lodu Ice-O-Matic. Wykazały, że prawie 40% operatorów przyznaje, że nie zdawali sobie sprawy z tego, jak często wytwornica lodu, a zwłaszcza filtry wody, wymagają czyszczenia.
Stowarzyszenie Producentów
i Operatorów Certyfikowanego Lodu Spożywczego, Numer KRS: 0000784552,
REGON: 383424111, NIP: 7010927104
00-630 WARSZAWA, ul. POLNA 24 lok. 7
![znak-certyfiku-white logo lód spożywczy certyfikowany](https://iceisfood.pl/wp-content/uploads/elementor/thumbs/znak-certyfiku-white-o5l4urb18rwnv5vpi7924jpoohst18io8emar3hflg.png)