Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia.

ice is food certyfikowany lód spożywczy
Od 2006 roku obowiązuje w Polsce Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Ustawa ta zastąpiła ustawę z 11 maja 2001 roku o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia. W myśl ustawy z 2006 roku kto nie wdraża w zakładzie produkcji lub obrotu żywnością zasad systemu HACCP- wbrew obowiązkowi określonemu w art.5 rozporządzenia WE nr 852/2004 w sprawie higieny środków spożywczych- podlega karze grzywny (art. 100 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia).
Ustawa ma charakter ramowy, reguluje w sposób kompleksowy warunki konieczne do zapewnienia bezpieczeństwa żywności na wszystkich etapach łańcucha żywnościowego. Producent który wdraża i stosuje dodatkowe systemy jakości sprawia, że produkt jest bezpieczny dla konsumenta, który może mieć pewność, że wybierając go dokonuje słusznego wyboru.

Czy bakterie są w stanie przetrwać w lodzie?

Jako żywność lód musi być wolny od zanieczyszczeń mikrobiologicznych. Panuje przekonanie, że poprzez zamrażanie wszelkie drobnoustroje zostają zabite. Wprawdzie wiele rodzajów bakterii rzeczywiście zginie, ale część z nich zostanie „uśpiona” i po rozmrożeniu ponownie się odtworzy i zacznie rozmnażać.

Czytaj więcej »

Lód jak woda w toalecie

W ostatnich latach pojawiło się wiele informacji na temat lodu produkowanego przez kostkarki w barach i restauracjach oraz tych zrobionych w domach. Wyniki badanych próbek mrożą krew w żyłach. Okazuje się bowiem, że zbadane próbki mają więcej bakterii niż woda w toalecie, która została pobrana do porównań.

Czytaj więcej »

Bakterie w pożywieniu i zagrożenia z nimi związane

Pamiętajmy, że organizm człowieka składa się z wielu różnych układów powiązanych ze sobą. Niepoprawne działanie jednego może mieć wpływ na inne, dlatego niezmiernie istotne jest, by przez odpowiedni tryb życia starać się chronić przez zetknięciem z potencjalnie niebezpiecznymi mikroorganizmami, w tym z bakteriami.

Czytaj więcej »

Stowarzyszenie Producentów
i Operatorów Certyfikowanego Lodu Spożywczego, Numer KRS: 0000784552,
REGON: 383424111, NIP: 7010927104
00-630 WARSZAWA, ul. POLNA 24 lok. 7

logo lód spożywczy certyfikowany