Czy dodawanie lodu do napoju może być szkodliwe dla zdrowia?
W wielu publikacjach pojawia się stwierdzenie, że dodawanie do napojów lodu, który czyni je bardzo zimnymi może, zwłaszcza w upalne dni, spowodować podrażnienie gardła i strun głosowych. Nie sposób z tym dyskutować – pod tym kątem wygrywają ciepłe napoje, które nie przyczynią się do tego rodzaju dolegliwości i mają zdecydowanie lepszy wpływ chociażby na układ trawienny. Wszyscy mamy tego świadomość, jednak lód w kostkach i tak jest i będzie przez nas używany.
I tu pojawia się kwestia wyboru tego bezpiecznego, który nie zafunduje nam innych dolegliwości – tych ze strony układu pokarmowego.
Źródeł, z których pochodzi lód w kostkach używany przez konsumentów jest kilka:
-kostkarki w barach i restauracjach
-kostkarki w hotelach, lód spożywany na wakacjach z różnych źródeł
-własne dom – lód z lodówek z kostkarkami lub z foremek
-sklepy – tu do wyboru mamy lód wielu producentów
Przyjrzyjmy się każdemu z nich.
Lód w kostkach serwowany w barach i restauracjach uznano za największe zagrożenie. Bakterie, pleśń, grzyby w kostkarkach, brudne ręce obsługi, brak cyklicznego czyszczenia sprzętów, woda używana do produkcji lodu…Po przeprowadzeniu badań okazuje się, że poziom zanieczyszczeń w serwowanych napojach jest wielokrotnie wyższy niż „norma”.
Wakacje, hotele. Coraz częściej wybieramy wakacje w krajach egzotycznych, gdzie panuje zupełnie inna flora bakteryjna, a woda często nie nadaje się do picia, bo pochodzi z naturalnych zbiorników wodnych. Tam również spożycie lodu to spore zagrożenie.
Lód przygotowany we własnym domu – w foremkach lub lodówce z kostkarką również niesie ze sobą potencjalne zagrożenie. Wracamy do kwestii czystości naszych własnych rąk, używanych form lub czystości instalacji naszej lodówkowej kostkarki, a także samej wody czy zawartości zamrażarki.
Doskonale wiemy, że lód w kostkach dostępny jest w sprzedaży w marketach, sklepach detalicznych czy na stacjach benzynowych. Mamy do dyspozycji kostki od wielu producentów. I ty należy się zastanowić, który lód wybrać, bo jego producenci bardzo równie podchodzą do produkcji. W Polsce nie ma żadnych regulacji dotyczących lodu w kostkach, choć tak jak mięso czy ryby, to również jest żywność. Nie ma zatem konieczności inwestowania w sprzęt, ludzi i certyfikaty i chętnie jest to wykorzystywane. W większości przypadków lód nie spełnia wymogów sanitarnych, nie mówiąc już o jego jakości czy samym wyglądzie. Mamy jednak na rodzimym rynku producentów, którzy na pierwszym miejscu stawiają jakość i bezpieczeństwo sanitarne produktu, posiadają certyfikaty, a ich lód jest godny zaufania i w pełni identyfikowalny.
Pamiętajmy, że Lód to żywność!
Zatem, jeśli już używamy lodu, warto rozglądać się za tym bezpiecznym, najlepiej ze znakiem Certyfikowanego Lodu Spożywczego.
Dziwny posmak lodu
Niejednokrotnie właściciele kostkarek lub lodówek z kostkarkami lub osoby przygotowujące lód w kostkach z foremek, próbując delektować się przygotowanym na lodzie napojem zauważyli, że jego posmak jest nieco „dziwny”.
Listeria monocytogenes
Listeria monocytogenes to rodzaj bakterii o szerokim spektrum działania, namnażającej się w temperaturze od –0.4° do 50° C, odpornej na krótkotrwałą pasteryzację i mrożenie, jak również podprogowe dawki konserwantów i środków myjących, rozwijającej się w warunkach tlenowych, jak i beztlenowych…
Bakterie w pożywieniu i zagrożenia z nimi związane
Pamiętajmy, że organizm człowieka składa się z wielu różnych układów powiązanych ze sobą. Niepoprawne działanie jednego może mieć wpływ na inne, dlatego niezmiernie istotne jest, by przez odpowiedni tryb życia starać się chronić przez zetknięciem z potencjalnie niebezpiecznymi mikroorganizmami, w tym z bakteriami.
Stowarzyszenie Producentów
i Operatorów Certyfikowanego Lodu Spożywczego, Numer KRS: 0000784552,
REGON: 383424111, NIP: 7010927104
00-630 WARSZAWA, ul. POLNA 24 lok. 7