Dziwny posmak lodu

Dziwny posmak lodu.

Niejednokrotnie właściciele kostkarek lub lodówek z kostkarkami lub osoby przygotowujące lód w kostkach z foremek, próbując delektować się przygotowanym na lodzie napojem zauważyli, że jego posmak jest nieco „dziwny”.

Dlaczego? Użyli wysokogatunkowych ingredientów, świeżych, z odpowiednią datą przydatności do spożycia. Skąd zatem ten niejakościowy smak? Często za taki stan rzeczy odpowiada właśnie użyty do schłodzenia lód w kostkach, który przygotowany w nieodpowiedni sposób zawiera w sobie pleść i bakterie lub leżakując w zamrażarce nabiera jej charakterystycznego, niezbyt przyjemnego zapachu. Wpływa tym samym na zapach i smak napojów, z którymi jest serwowany.

Lodówki z kostkarką to intersująca opcja dla każdego, kto na zawołanie chce mieć dostęp do kostek o regularnym kształcie. Po jakimś czasie zdarza się jednak, że lód ma dziwny posmak. Z czego to wynika? Odpowiedź jest prosta. To zanieczyszczone filtry wody i cała instalacja. W złożonej sieci rurek, często plastikowych zbiera się mnóstwo zanieczyszczeń – bakterie, pleśń, kamień. Również zawartość samej lodówki ma znaczenie i wpływ na jakość kostek, bo zapachy przenikają w ramach jednego urządzenia.

Istnieje zatem szereg zasad, którymi należy się kierować – utrzymywanie lodówki i zamrażarki w idealnym stanie sanitarnym, staranne pakowanie zawartości, wymiany filtrów, układu rurek kostkarki. Tak jak dwa pierwsze przytoczone przykłady są normą, tak czyszczenia kostkarek mało kto się podejmuje. Po jakimś czasie kostkarka przestaje być używana, a użytkownik lodu zaopatruje się w foremki – z nimi jest mniej pracy. Lecz i tutaj pojawia się problem z utrzymaniem pełnej higieny. Woda z kranu, niejakościowo umyte ręce – to przepis na kostki lodu z bakteriami i dodatkowo z posmakiem i zapachem wszystkiego, co mamy w zamrażarce. Mniam…

Polecamy zatem najbardziej wygodną formę pozyskania kostek lodu, które będą idealnie przejrzyste i pozbawione jakichkolwiek zanieczyszczeń. Lód to żywność! Ten ze znakiem Certyfikowanego Lodu Spożywczego to bezpieczny produkt od godnych zaufania producentów, którzy na pierwszym miejscu stawiają jakość i bezpieczeństwo sanitarne produktu. Możemy mieć pewność, że chłodzone nim napoje nie rozwodnią się i nie zmienią smaku ani zapachu naszych ulubionych napojów.

Bakterie w pożywieniu i zagrożenia z nimi związane

Pamiętajmy, że organizm człowieka składa się z wielu różnych układów powiązanych ze sobą. Niepoprawne działanie jednego może mieć wpływ na inne, dlatego niezmiernie istotne jest, by przez odpowiedni tryb życia starać się chronić przez zetknięciem z potencjalnie niebezpiecznymi mikroorganizmami, w tym z bakteriami.

Czytaj więcej »
Czy dodawanie lodu do napoju może być szkodliwe dla zdrowia?

Czy dodawanie lodu do napoju może być szkodliwe dla zdrowia?

W wielu publikacjach pojawia się stwierdzenie, że dodawanie do napojów lodu, który czyni je bardzo zimnymi może, zwłaszcza w upalne dni, spowodować podrażnienie gardła i strun głosowych. Nie sposób z tym dyskutować – pod tym kątem wygrywają ciepłe napoje, które nie przyczynią się do tego rodzaju dolegliwości i mają zdecydowanie lepszy wpływ chociażby na układ trawienny. Wszyscy mamy tego świadomość, jednak lód w kostkach i tak jest i będzie przez nas używany.
I tu pojawia się kwestia wyboru tego bezpiecznego, który nie zafunduje nam innych dolegliwości – tych ze strony układu pokarmowego.

Czytaj więcej »
Dziwny posmak lodu.

Dziwny posmak lodu

Niejednokrotnie właściciele kostkarek lub lodówek z kostkarkami lub osoby przygotowujące lód w kostkach z foremek, próbując delektować się przygotowanym na lodzie napojem zauważyli, że jego posmak jest nieco „dziwny”.

Czytaj więcej »

Stowarzyszenie Producentów
i Operatorów Certyfikowanego Lodu Spożywczego, Numer KRS: 0000784552,
REGON: 383424111, NIP: 7010927104
00-630 WARSZAWA, ul. POLNA 24 lok. 7

logo lód spożywczy certyfikowany
pl_PLPolish