Czy możesz zachorować od skażonego lodu?

Istnieje niewiele opracowań informujących o odpowiednich standardach produkcji lodu w kostkach. Jednymi z nich są opublikowane przez producenta maszyn do lodu Ice-O-Matic. Wykazały, że prawie 40% operatorów przyznaje, że nie zdawali sobie sprawy z tego, jak często wytwornica lodu, a zwłaszcza filtry wody, wymagają czyszczenia. To pokazało, że obszar ten jest często zaniedbanym miejscem. Mało tego, mimo, iż profesjonalnie zajmują się produkcją lodu w kostach, nie byli również świadomi, że bakterie są w stanie przetrwać w lodzie. 

Czy to możliwe? Niestety tak! Bakterie, które mogą spowodować zagrożenie dla zdrowia ludzi, są w stanie przetrwać w kostkach lodu. Po spożyciu zanieczyszczonego lodu mogą wystąpić niepożądane przypadki cholery, Salmonelli, E. coli i Norowirusa oraz wiele innych chorób.

Możliwa obecność bakterii powoduje, że regularne czyszczenie wytwornic lodu jest niezbędne. Ma na celu nie tylko walkę z bakteriami, ale także eliminowanie gromadzenia się szkodliwego szlamu lub pleśni, które naturalnie pojawiają się, gdy powietrze jest wciągane do urządzenia podczas pracy.

 

Nawiązując do jednej z wytycznych zachęcamy do wyboru lodu w kostkach od godnego zaufania producenta, który trzyma się harmonogramów i wytycznych, jest aktywny, nie reaktywny dbając o odpowiednie standardy produkcji w sposób ciągły.

Tekst źródłowy:
hygienefoodsafety.org/can-you-get-sick-from-contaminated-ice/

Certyfikowany lód w kostkach robi różnicę

Certyfikowany lód w kostkach robi różnicę

Jakie są najważniejsze różnice pomiędzy lodem wyprodukowanym przemysłowo, a w warunkach domowych – wyjaśnia Piotr Lewiński, technolog żywności.
Lód w kostkach w sprzedaży detalicznej
Choć mamy już trzecią dekadę XXI wieku, jeszcze kilka lat temu nikt z nas nie myślał o tym, że w upalne dni nieodzownym produktem podczas delektowania się napojami chłodzącymi będzie lód w kostkach, który będziemy mogli nabyć w każdym sklepie spożywczym bądź na stacjach benzynowych.

Czytaj więcej »
Czy dodawanie lodu do napoju może być szkodliwe dla zdrowia?

Czy dodawanie lodu do napoju może być szkodliwe dla zdrowia?

W wielu publikacjach pojawia się stwierdzenie, że dodawanie do napojów lodu, który czyni je bardzo zimnymi może, zwłaszcza w upalne dni, spowodować podrażnienie gardła i strun głosowych. Nie sposób z tym dyskutować – pod tym kątem wygrywają ciepłe napoje, które nie przyczynią się do tego rodzaju dolegliwości i mają zdecydowanie lepszy wpływ chociażby na układ trawienny. Wszyscy mamy tego świadomość, jednak lód w kostkach i tak jest i będzie przez nas używany.
I tu pojawia się kwestia wyboru tego bezpiecznego, który nie zafunduje nam innych dolegliwości – tych ze strony układu pokarmowego.

Czytaj więcej »

Stowarzyszenie Producentów
i Operatorów Certyfikowanego Lodu Spożywczego, Numer KRS: 0000784552,
REGON: 383424111, NIP: 7010927104
00-630 WARSZAWA, ul. POLNA 24 lok. 7

logo lód spożywczy certyfikowany