Czy możesz zachorować od skażonego lodu?

Istnieje niewiele opracowań informujących o odpowiednich standardach produkcji lodu w kostkach. Jednymi z nich są opublikowane przez producenta maszyn do lodu Ice-O-Matic. Wykazały, że prawie 40% operatorów przyznaje, że nie zdawali sobie sprawy z tego, jak często wytwornica lodu, a zwłaszcza filtry wody, wymagają czyszczenia. To pokazało, że obszar ten jest często zaniedbanym miejscem. Mało tego, mimo, iż profesjonalnie zajmują się produkcją lodu w kostach, nie byli również świadomi, że bakterie są w stanie przetrwać w lodzie. 

Czy to możliwe? Niestety tak! Bakterie, które mogą spowodować zagrożenie dla zdrowia ludzi, są w stanie przetrwać w kostkach lodu. Po spożyciu zanieczyszczonego lodu mogą wystąpić niepożądane przypadki cholery, Salmonelli, E. coli i Norowirusa oraz wiele innych chorób.

Możliwa obecność bakterii powoduje, że regularne czyszczenie wytwornic lodu jest niezbędne. Ma na celu nie tylko walkę z bakteriami, ale także eliminowanie gromadzenia się szkodliwego szlamu lub pleśni, które naturalnie pojawiają się, gdy powietrze jest wciągane do urządzenia podczas pracy.

 

Nawiązując do jednej z wytycznych zachęcamy do wyboru lodu w kostkach od godnego zaufania producenta, który trzyma się harmonogramów i wytycznych, jest aktywny, nie reaktywny dbając o odpowiednie standardy produkcji w sposób ciągły.

Tekst źródłowy:
hygienefoodsafety.org/can-you-get-sick-from-contaminated-ice/

Brudna prawda o lodzie w kostkach

Zadajmy sobie pytanie – jak czysty jest lód pływający w naszej szklance?
Bez względu na miejsce, w którym lód jest produkowany, czy to pub, restauracja, fabryka lodu czy nasz własny dom, jeśli nie jest się ostrożnym, w naszym napoju znajdzie się mnóstwo niebezpiecznych bakterii. Można myśleć, że lodowate warunki zamrażarek sprawią, że mikroorganizmy nie przetrwają, ale prawda jest zupełnie inna

Czytaj więcej »

Listeria monocytogenes

Listeria monocytogenes to rodzaj bakterii o szerokim spektrum działania, namnażającej się w temperaturze od –0.4° do 50° C, odpornej na krótkotrwałą pasteryzację i mrożenie, jak również podprogowe dawki konserwantów i środków myjących, rozwijającej się w warunkach tlenowych, jak i beztlenowych…

Czytaj więcej »
Czy możesz zachorować od skażonego lodu?

Czy możesz zachorować od skażonego lodu?

Istnieje niewiele opracowań informujących o odpowiednich standardach produkcji lodu w kostkach. Jednymi z nich są opublikowane przez producenta maszyn do lodu Ice-O-Matic. Wykazały, że prawie 40% operatorów przyznaje, że nie zdawali sobie sprawy z tego, jak często wytwornica lodu, a zwłaszcza filtry wody, wymagają czyszczenia.

Czytaj więcej »

Stowarzyszenie Producentów
i Operatorów Certyfikowanego Lodu Spożywczego, Numer KRS: 0000784552,
REGON: 383424111, NIP: 7010927104
00-630 WARSZAWA, ul. POLNA 24 lok. 7

logo lód spożywczy certyfikowany