Kontrola nad bezpieczeństwem żywności w Polsce

lód spożywczy kostki lodu
O tym, że kontrola nad bezpieczeństwem żywności pozostawia w Polsce wiele do życzenia – powszechnie wiadomo, w szczególności z raportów NIK, która regularnie bierze pod lupę kolejne elementy systemu. Izba wylicza, że zagrożeń w łańcuchu żywnościowym należy upatrywać głównie w:
– zanieczyszczeniach żywności (złej jakości żywności),
– fałszowaniu żywności,
– niewłaściwych warunkach przechowywania i sprzedaży żywności,
– niewłaściwych warunkach utrzymania zwierząt (niewłaściwe żywienie zwierząt – mączka kostna, przenoszenie na człowieka chorób odzwierzęcych),
– nielegalnej działalności w zakresie produkcji żywności. Lód wydaje się prosty w produkcji, bo to tylko mrożona woda i to wszystko. Na pozór prosta produkcja stwarza możliwość wielu nadużyć i zaniedbań.