Dziwny posmak lodu

Dziwny posmak lodu.

Niejednokrotnie właściciele kostkarek lub lodówek z kostkarkami lub osoby przygotowujące lód w kostkach z foremek, próbując delektować się przygotowanym na lodzie napojem zauważyli, że jego posmak jest nieco „dziwny”.

Dlaczego? Użyli wysokogatunkowych ingredientów, świeżych, z odpowiednią datą przydatności do spożycia. Skąd zatem ten niejakościowy smak? Często za taki stan rzeczy odpowiada właśnie użyty do schłodzenia lód w kostkach, który przygotowany w nieodpowiedni sposób zawiera w sobie pleść i bakterie lub leżakując w zamrażarce nabiera jej charakterystycznego, niezbyt przyjemnego zapachu. Wpływa tym samym na zapach i smak napojów, z którymi jest serwowany.

Lodówki z kostkarką to intersująca opcja dla każdego, kto na zawołanie chce mieć dostęp do kostek o regularnym kształcie. Po jakimś czasie zdarza się jednak, że lód ma dziwny posmak. Z czego to wynika? Odpowiedź jest prosta. To zanieczyszczone filtry wody i cała instalacja. W złożonej sieci rurek, często plastikowych zbiera się mnóstwo zanieczyszczeń – bakterie, pleśń, kamień. Również zawartość samej lodówki ma znaczenie i wpływ na jakość kostek, bo zapachy przenikają w ramach jednego urządzenia.

Istnieje zatem szereg zasad, którymi należy się kierować – utrzymywanie lodówki i zamrażarki w idealnym stanie sanitarnym, staranne pakowanie zawartości, wymiany filtrów, układu rurek kostkarki. Tak jak dwa pierwsze przytoczone przykłady są normą, tak czyszczenia kostkarek mało kto się podejmuje. Po jakimś czasie kostkarka przestaje być używana, a użytkownik lodu zaopatruje się w foremki – z nimi jest mniej pracy. Lecz i tutaj pojawia się problem z utrzymaniem pełnej higieny. Woda z kranu, niejakościowo umyte ręce – to przepis na kostki lodu z bakteriami i dodatkowo z posmakiem i zapachem wszystkiego, co mamy w zamrażarce. Mniam…

Polecamy zatem najbardziej wygodną formę pozyskania kostek lodu, które będą idealnie przejrzyste i pozbawione jakichkolwiek zanieczyszczeń. Lód to żywność! Ten ze znakiem Certyfikowanego Lodu Spożywczego to bezpieczny produkt od godnych zaufania producentów, którzy na pierwszym miejscu stawiają jakość i bezpieczeństwo sanitarne produktu. Możemy mieć pewność, że chłodzone nim napoje nie rozwodnią się i nie zmienią smaku ani zapachu naszych ulubionych napojów.

Certyfikowany lód w kostkach robi różnicę

Certified cubed ice makes a difference

What are the main differences between industrially produced and home-made ice, explains Piotr Lewiński, food technologist.
Retail ice cubes
We are in the third decade of the 21st century now, but just a few years ago none of us would have thought that ice cubes would be an indispensable product for cooling drinks on hot days and that they would be available in every grocery shop or petrol station.

Read more
Czy możesz zachorować od skażonego lodu?

Can you get sick from contaminated ice?

There are few studies that provide information on standards for the production of ice cubes. One of them are reports released by ice machine manufacturer Ice-O-Matic. They showed that almost 40% of operators acknowledge that they did not realise how often the ice machine, especially the water filters, needed cleaning. This showed that this area is often a neglected place. In addition, despite being professionally involved in the production of ice cubes, operators were unaware that bacteria were able to survive in ice. 

Read more

Stowarzyszenie Producentów i Operatorów Certyfikowanego Lodu Spożywczego, (Association of producers and operators of certified food ice) KRS [National Court Register] No. 0000784552, REGON [National Official Business Register] No. 383424111, NIP [VAT] No. 7010927104 
00-630 WARSZAWA, ul. POLNA 24/7

logo lód spożywczy certyfikowany
en_USEnglish