Dziwny posmak lodu

Dziwny posmak lodu.

Niejednokrotnie właściciele kostkarek lub lodówek z kostkarkami lub osoby przygotowujące lód w kostkach z foremek, próbując delektować się przygotowanym na lodzie napojem zauważyli, że jego posmak jest nieco „dziwny”.

Dlaczego? Użyli wysokogatunkowych ingredientów, świeżych, z odpowiednią datą przydatności do spożycia. Skąd zatem ten niejakościowy smak? Często za taki stan rzeczy odpowiada właśnie użyty do schłodzenia lód w kostkach, który przygotowany w nieodpowiedni sposób zawiera w sobie pleść i bakterie lub leżakując w zamrażarce nabiera jej charakterystycznego, niezbyt przyjemnego zapachu. Wpływa tym samym na zapach i smak napojów, z którymi jest serwowany.

Lodówki z kostkarką to intersująca opcja dla każdego, kto na zawołanie chce mieć dostęp do kostek o regularnym kształcie. Po jakimś czasie zdarza się jednak, że lód ma dziwny posmak. Z czego to wynika? Odpowiedź jest prosta. To zanieczyszczone filtry wody i cała instalacja. W złożonej sieci rurek, często plastikowych zbiera się mnóstwo zanieczyszczeń – bakterie, pleśń, kamień. Również zawartość samej lodówki ma znaczenie i wpływ na jakość kostek, bo zapachy przenikają w ramach jednego urządzenia.

Istnieje zatem szereg zasad, którymi należy się kierować – utrzymywanie lodówki i zamrażarki w idealnym stanie sanitarnym, staranne pakowanie zawartości, wymiany filtrów, układu rurek kostkarki. Tak jak dwa pierwsze przytoczone przykłady są normą, tak czyszczenia kostkarek mało kto się podejmuje. Po jakimś czasie kostkarka przestaje być używana, a użytkownik lodu zaopatruje się w foremki – z nimi jest mniej pracy. Lecz i tutaj pojawia się problem z utrzymaniem pełnej higieny. Woda z kranu, niejakościowo umyte ręce – to przepis na kostki lodu z bakteriami i dodatkowo z posmakiem i zapachem wszystkiego, co mamy w zamrażarce. Mniam…

Polecamy zatem najbardziej wygodną formę pozyskania kostek lodu, które będą idealnie przejrzyste i pozbawione jakichkolwiek zanieczyszczeń. Lód to żywność! Ten ze znakiem Certyfikowanego Lodu Spożywczego to bezpieczny produkt od godnych zaufania producentów, którzy na pierwszym miejscu stawiają jakość i bezpieczeństwo sanitarne produktu. Możemy mieć pewność, że chłodzone nim napoje nie rozwodnią się i nie zmienią smaku ani zapachu naszych ulubionych napojów.

Food and Nutrition Safety Act

The Food and Nutrition Safety Act has been in force in Poland since 28 October 2006. The food law is a set of legal acts establishing rules for the production and circulation of raw materials, food, and objects coming into contact with raw materials and food to the extent necessary to protect health and meet consumer expectations.

Read more
kontrola nad bezpieczeństwem żywności

Control of food safety in Poland

It is well known, especially from reports of the Supreme Audit Office (NIK), which regularly examines various elements of the system, that the control of food safety in Poland leaves a lot to be desired. According to NIK, the main threats in the food chain are as follows: – food contamination (poor food quality),

Read more

The dirty truth about ice cubes

Ask yourself the question, how clean is the ice in your glass? If you are not careful, your drink has a lot of dangerous bacteria, no matter where the ice was made, whether in a pub, restaurant, ice factory, or your own home. You may think that micro-organisms do not survive in the icy conditions of freezers, but the truth is quite different and this is backed up by years of research by scientists around the world freezing bacteria and studying their survival rates.

Read more

Stowarzyszenie Producentów i Operatorów Certyfikowanego Lodu Spożywczego, (Association of producers and operators of certified food ice) KRS [National Court Register] No. 0000784552, REGON [National Official Business Register] No. 383424111, NIP [VAT] No. 7010927104 
00-630 WARSZAWA, ul. POLNA 24/7

logo lód spożywczy certyfikowany
en_USEnglish