W wielu publikacjach pojawia się stwierdzenie, że dodawanie do napojów lodu, który czyni je bardzo zimnymi może, zwłaszcza w upalne dni, spowodować podrażnienie gardła i strun głosowych. Nie sposób z tym dyskutować – pod tym kątem wygrywają ciepłe napoje, które nie przyczynią się do tego rodzaju dolegliwości i mają zdecydowanie lepszy wpływ chociażby na układ trawienny. Wszyscy mamy tego świadomość, jednak lód w kostkach i tak jest i będzie przez nas używany.
I tu pojawia się kwestia wyboru tego bezpiecznego, który nie zafunduje nam innych dolegliwości – tych ze strony układu pokarmowego.
Źródeł, z których pochodzi lód w kostkach używany przez konsumentów jest kilka:
– kostkarki w barach i restauracjach
– kostkarki w hotelach, lód spożywany na wakacjach z różnych źródeł
– własne dom – lód z lodówek z kostkarkami lub z foremek
– sklepy – tu do wyboru mamy lód wielu producentów
Przyjrzyjmy się każdemu z nich.
Lód w kostkach serwowany w barach i restauracjach uznano za największe zagrożenie. Bakterie, pleśń, grzyby w kostkarkach, brudne ręce obsługi, brak cyklicznego czyszczenia sprzętów, woda używana do produkcji lodu…Po przeprowadzeniu badań okazuje się, że poziom zanieczyszczeń w serwowanych napojach jest wielokrotnie wyższy niż „norma”.
Wakacje, hotele. Coraz częściej wybieramy wakacje w krajach egzotycznych, gdzie panuje zupełnie inna flora bakteryjna, a woda często nie nadaje się do picia, bo pochodzi z naturalnych zbiorników wodnych. Tam również spożycie lodu to spore zagrożenie.
Lód przygotowany we własnym domu – w foremkach lub lodówce z kostkarką również niesie ze sobą potencjalne zagrożenie. Wracamy do kwestii czystości naszych własnych rąk, używanych form lub czystości instalacji naszej lodówkowej kostkarki, a także samej wody czy zawartości zamrażarki.
Doskonale wiemy, że lód w kostkach dostępny jest w sprzedaży w marketach, sklepach detalicznych czy na stacjach benzynowych. Mamy do dyspozycji kostki od wielu producentów. I ty należy się zastanowić, który lód wybrać, bo jego producenci bardzo równie podchodzą do produkcji. W Polsce nie ma żadnych regulacji dotyczących lodu w kostkach, choć tak jak mięso czy ryby, to również jest żywność. Nie ma zatem konieczności inwestowania w sprzęt, ludzi i certyfikaty i chętnie jest to wykorzystywane. W większości przypadków lód nie spełnia wymogów sanitarnych, nie mówiąc już o jego jakości czy samym wyglądzie. Mamy jednak na rodzimym rynku producentów, którzy na pierwszym miejscu stawiają jakość i bezpieczeństwo sanitarne produktu, posiadają certyfikaty, a ich lód jest godny zaufania i w pełni identyfikowalny.
Pamiętajmy, że Lód to żywność!
Zatem, jeśli już używamy lodu, warto rozglądać się za tym bezpiecznym, najlepiej ze znakiem Certyfikowanego Lodu Spożywczego.