Czy możesz zachorować od skażonego lodu?

Czy możesz zachorować od skażonego lodu?

Istnieje niewiele opracowań informujących o odpowiednich standardach produkcji lodu w kostkach. Jednymi z nich są opublikowane przez producenta maszyn do lodu Ice-O-Matic. Wykazały, że prawie 40% operatorów przyznaje, że nie zdawali sobie sprawy z tego, jak często wytwornica lodu, a zwłaszcza filtry wody, wymagają czyszczenia. To pokazało, że obszar ten jest często zaniedbanym miejscem. Mało tego, mimo, iż profesjonalnie zajmują się produkcją lodu w kostach, nie byli również świadomi, że bakterie są w stanie przetrwać w lodzie.

Czy to możliwe? Niestety tak! Bakterie, które mogą spowodować zagrożenie dla zdrowia ludzi, są w stanie przetrwać w kostkach lodu. Po spożyciu zanieczyszczonego lodu mogą wystąpić niepożądane przypadki cholery, Salmonelli, E. coli i Norowirusa oraz wiele innych chorób.

Możliwa obecność bakterii powoduje, że regularne czyszczenie wytwornic lodu jest niezbędne. Ma na celu nie tylko walkę z bakteriami, ale także eliminowanie gromadzenia się szkodliwego szlamu lub pleśni, które naturalnie pojawiają się, gdy powietrze jest wciągane do urządzenia podczas pracy.