Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia.

Od 28 października 2006 roku obowiązuje w Polsce Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Prawo żywnościowe jest zespołem norm – aktów prawnych ustalających zasady wytwarzania i obrotu surowcami, żywnością oraz przedmiotami użytku, wchodzącymi w kontakt z nimi, w zakresie niezbędnych do ochrony zdrowia i zaspokojenia oczekiwań konsumenta.
 
#foodsafety #consumeralert #safeice #iceisfood #certyfikowanylódspożywczy #bezpiecznażywność #safefood
 

Czy bakterie są w stanie przetrwać w lodzie?

Jako żywność lód musi być wolny od zanieczyszczeń mikrobiologicznych. Panuje przekonanie, że poprzez zamrażanie wszelkie drobnoustroje zostają zabite. Wprawdzie wiele rodzajów bakterii rzeczywiście zginie, ale część z nich zostanie „uśpiona” i po rozmrożeniu ponownie się odtworzy i zacznie rozmnażać.

Czytaj więcej »

Stowarzyszenie Producentów
i Operatorów Certyfikowanego Lodu Spożywczego, Numer KRS: 0000784552,
REGON: 383424111, NIP: 7010927104
00-630 WARSZAWA, ul. POLNA 24 lok. 7

logo lód spożywczy certyfikowany